Felsjunget

För några dagar sedan skrev jag om världshistoriens vackraste låtar och en på min lista är Patti Smiths Pissing in a river. Men jag trodde att den hette Pissing in THE river, ända tills jag läste kommentaren från Fredrika.
Det fick mig att tänka på sajten Saltmannen som är så sjukt rolig att den borde kunna pigga upp till och med den mest griniga surpuppa.
Till Saltmannen skickar folk missförstådda låttexter. Mina favoriter är killarna som fick Bowies Ziggy Stardust rejält om bakfoten. Bowie sjunger ju . . .making love with his ego. . .. Men den ena av killarna trodde det var  . . .making love with his eagle. . . och den andra . . .making love with a seagull.
Medan vi är inne på kinky stuff med fåglar inblandade, så måste jag även nämna Another one fights the ducks. (alltså Another one bites the dust, Queen).
Det är här bara ett par exempel. Kika in på www.felsjunget.se

Tjej- och killkläder, och Jean Paul Gaultier

Hörde om Uma Lindström, en 10-åring som hörde av sig till H&M för att protestera mot att de delar upp barn- och ungdomskläderna i tjej- och killavdelningar. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1473792.svt
Bra tycker jag. Varför ska andra tala om för en vad man ska ha på sig som tjej eller kille? Varför anses till exempel vissa färger som flickiga och andra som pojkiga? 
En som struntar i allt sånt är den franske modeskaparen Jean Paul Gaultier. Just nu pågår en rolig utställning med hans fantastiska kläder på Arkitekturmuseum här i Stockholm.Passa på att gå och titta på utställningen, jag tror att det är sista helgen den visas nu.
Vissa av plaggen har det tagit flera månaders heltidsarbete att göra, och när man tittar på dem förstår man varför.
Gaultier har gjort scenkläder till Madonna, bland annat hennes strut-behå. Den kom han på redan när han var liten, han gjorde en strut-behå till sin nalle. Och så har han gjort kjolar för killar, och en massa andra roliga kläder.
En del av plaggen som viss är drömskt vackra, och när jag gick där på utställningen fantiserade jag om vad jag skulle ha på mig om jag någonsin hamnar på Oscarsgalan i Hollywood. Till slut bestämde jag mig, det får bli den här klännigen. Fin va?

Världshistoriens vackraste låtar


När Klara och jag fikade häromdagen började vi prata om låtar som är så vackra att man nästan får tårar i ögonen när man hör dem. Sedan satte vi ihop en lista utan inbördes rangordning.
OBS: Det är inte världshistoriens BÄSTA låtar, vi återkommer kanske med fler listor senare, till exempel de gladaste och argaste låtarna. Vi börjar med de VACKRASTE.

LIFE ON MARS – David Bowie
Jag får gåshud varje gång jag hör pianotonerna som inleder Life on Mars, och när Bowie sedan sjunger den första frasen: It´s a god-awful small affair, to the girl with the mousy hair…
Kolla in videon, se hur fint hans glittrande ljust turkosfärgade kostym matchar det morotsfärgade håret.
Life on Mars är från ett tidigt Bowiealbum, Hunky Dory. Musikjournalisten Neil McCormick, korade den till världens bästa låt någonsin i tidningen The Daily Telegraph.
Abba-Frida har gjort en svensk version, Liv på Mars heter den.

WUTHERING HEIGHTS – Kate Bush
Ännu en gåshudsframkallare. Det här är Kate Bush debutsingel och den är förstås inspirerad av boken men samma namn, den som blev film härom året.
Out on the winding, windy moors, we´d roll and fall in green. . .sjunger hon och det är meningen att man ska tänka på berättelsens Catherine som dött, blivit ett spöke och nu står utanför sin älskade Heathcliffs fönster.
Kate Bush skivbolag ville ge ut en annan poppigare låt som första singel, men Kate ville absolut att det skulle bli Wuthering Heights. Till slut fick hon sin vilja igenom. Låten toppade brittiska singellistan i fyra veckor och Kate Bush blev den första kvinnliga artist som både skrivit och framfört en listetta själv.

WHILE MY GUITAR GENTLY WEEPS – Beatles
Vi kunde inte komma överens, Klara och jag. Ingen artist eller grupp skulle få med mer än en låt på listan, men hos Beatles hittade vi två favoriter (egentligen hittade vi ännu fler). Det här är Klaras val:
George Harrison som skrev låten sjunger så sorligt, mystiskt vackert. Man förstår verkligen hur mycket han älskar gitarren. Och så kan man ju känna igen det där med att det finns så mycket trist man borde göra, fast man bara vill spela.
 
 ACROSS THE UNIVERSE – Beatles
Vår (framför allt min) andra vackraste Beatlesfavvo. I den här låten färdas man rakt in i en dröm, eller snarare in i det där luddiga tillståndet mellan dröm och vakenhet. John Lennons lite sömniga sång bidrar mycket till den hypnotiska stämningen. Men inspirationen till låten är inte alls vacker: John Lennon har berättat att frasen words are flowing out like endless rain into a paper cup. . . kom till honom när han irriterade sig på att hans fru tjatade om något han inte orkade lyssna på.
Den här låten snurrar faktiskt omkring ute i rymden. Den 4 februari 2008 sände amerikanska rymdmyndigheten NASA, som firade 50-årsjubileum, ut den i riktning mot Polstjärnan, 431 ljusår från jorden.

 TEMAT UT BALETTEN SVANSJÖN skriven av Pjotr Tjajkovskij
Så underbar, så sorglig och så dramatisk när musiken skiftar karaktär när den onde trollkarlen Rothbart dansar in på scenen. Om du har sett filmen Black Swan så har du hört hur det låter.
Jag har sett den här baletten på Operan för några år sedan, men också i Dansens Hus här i Stockholm förra vintern där det gjordes en streetdance-version av Svansjön. I den föreställningen var svanarna missbrukare och trollkarlen var deras langare.
Tips: Den här hösten och vintern kan man åter se Svansjön och höra den vackra musiken på Operan i Stockholm.

LET HER GO – Passenger
Det finns låtar som är så självklara att man först tror att låtskrivaren snott dem. Och så finns texter som är lika självklart enkla, så att man är nästan säker på att man hört dem förr. Om det inte är så, är låten genialt bra.
Let Her Go av och med Passenger är en sådan låt, och dessutom vacker – ett givet val på Klaras och min lista.

PISSING IN THE RIVER – Patti Smith
Pissing I the river, watching it rise. . . Hur kan man skriva en låt med text som börjar så, och få det att låta så vackert att man ryser? Patti Smith kan.
Jag gick in på songmeanings.com för att kolla hur folk tolkar den konstiga texten. Någon trodde att den handlar om att det inte spelar någon roll vad man gör, allt är egentligen betydelselöst. Någon annan skrev att den beskriver hur en av Pattis pojkvänner plötsligt flyttade till Colorado utan att tala om det för henne i förväg. En tredje skrev att texten betyder det lyssnaren vill och behöver höra just då.

DIMMAN LÄTTAR av Carl Nielsen
Ett klassiskt stycke med flöjt och harpa. När jag lyssnar på det kan jag se små älvor som dansar i dimman på gatan utanför mitt fönster.
Dimman lättar skrevs som teatermusik, till en pjäs som heter Moderen och skrevs av en dansk författare som hette Helge Rode.

HALO – Beyonce
Här snackar vi om passion. Så underbart och kraftfullt Beyonce sjunger! Låten valdes till Best Song på MTV Europe Music Awrds 2009.
Beyonce har gjort om texten några gånger när hon framfört Halo, en gång som hyllning till Michael Jackson efter hans död, och en annan gång för att hedra dem som dog vid den stora jordbävningen på Haiti 2010.

WHAT THE WATER GAVE ME – Florence & the Machine
Som så många andra låtar handlar den här om något riktigt sorgligt, om hur författaren Viginia Woolf, som led av svåra depressioner, begick självmord. Florence sjunger om hur Virginia Woolf vandrade ner i floden Ouse med stenar i fickorna.
Florence Welch (en av mina stora favoriter) har berättat att hon fick inspirationen till låten när hon tittade på en målning av Frida Kahlo!

SOME DIE YOUNG- Laleh
Så vacker, så sorglig. Speciellt när Laleh sjöng den för att hedra de norska ungdomarna som sköts till döds av Behring-Breivik på sommarlägret på Utøya. Inför minneskonserten för offren skrev Laleh ett öppet brev till deras anhöriga. Där stod bland annat: . . .tack för att ni lärt mig vad det är jag skriver om och för.

VISA I MOLOM – Alf Hambe.
Den låter som en gammal folkvisa, fast den inte är det. Den här har vi sjungit i kören i skolan och jag älskar textraden Vind går i felom, spelom.

Det blev mycket moll på den här listan, nu känner vi oss riktigt nedslagna, Klara och jag. Nästa gång blir det något HELT ANNAT, kanske energisk musik att städa rummet till?
Men innan dess, vilka tycker ni är världshistoriens vackraste låtar?










Höst eller sommar? En fråga om inställning.

Det är september med fortfarande sommar och det är härligt. Nu på morgonen är det 15 grader ute.
Om det hade varit maj och 15 grader i skuggan så hade vi haft på oss linnen, knölat ner jackan i väskan och intalat oss själva att det redan var sommar. Till slut hade vi trott på det.
Men nu är det september och vi förväntar oss höst. Jag såg en kille gå förbi på gatan. Han hade varm rock, ylleaktig halsduk och mössa. Man får hoppas att han har en effektiv deodorant.
Det såg lite deprimerande ut, och jag bestämde mig för att ha sandaler på fötterna idag, som motvikt och kanske också för att jag är lite vidskeplig. Om man visar sommaren lite mer respekt så stannar den nog lite längre.

Top of the Lake

Missa inte den jättebra och annorlunda Top of the lake som går på SVT just nu, tredje avsnittet ikväll. Den utspelar sig i en avkrok i Nya Zeeland, och det börjar med att 12-åriga Tui hittas i en sjö, på väg att dränka sig. Sedan försvinner hon, och polisen Robin, som spelas av Elisabeth Moss (hon som är Peggy i Mad Men) börjar utreda fallet. Serien är spännande och mystisk.

Mobbning, näthat och intolerans

Läs det här blogginlägget som handlar om hur det var att vara mobbad i skolan, och om hur mobbningen senare övergick näthat:
http://rickardsoderberg.se/wp/2013/09/hall-kaften-tack/
Våga ryta ifrån när andra sprider intolerans.

Fangirls, Justin Bieber och sexism

Det är skillnad på hur tjejer och killar blir bemötta.
Minns ni i våras, när Vakna med NRJ:s programledare ringde upp ett Justin Bieber-fan under sändningen. De sa att hon skulle få gå på konserten i Globen och sedan få träffa honom på tu man hand. Tjejen blev förstås överlycklig, men sedan kom smällen:
– Det var bara ett skämt, sa programledaren Martin Björk.
Tjejen började gråta och hyperventilera i direktsändning.
Sedan började det ryktas om att allt var fejk, men det spelar egentligen ingen roll, det är lika taskigt ändå mot alla dem som gillar Justin Bieber. Det är liksom helt OK att håna och förlöjliga fangirls.
Ungefär samtidigt som Justin Bieber var i Sverige, var också en annan idol här. Jag snackar om Bruce Springsteen, alla medelålders gubbar och gummors älskling. Hysterin var total, jag vet för jag var med pappa på en av konserterna i Friends Arena (konserten var i och för sig väldigt bra, jag började lyssna på, och spela en del av Springsteens låtar efter det). Ni skulle sett hur publiken uppförde sig! Ingen större skillnad mot Bieber-fansen, bortsett från att många av Springsteen-fansen var rätt så packade. Och utanför Grand Hotell här i Stockholm hängde klasar av gubbs, som förmodligen skolkade från jobbet, bara för att få en skymt av Springsteen. En del av dem hade nog sålt sin ena arm för att få en träff med The Boss.
Det var ingen som hånade dem.
Visst är det konstigt! Varför är det OK att racka ner på tjejers passioner? Varför är det ”finare” att vara hängivet fan av Springsteen, eller Zlatan eller någon annan kill-idol?
Det handlar om sexism.

En bok om mig

Det har kommit ut en bok som heter Stjärnskott. Den handlar om mig. . .
 

RSS 2.0