Musiktips: CocoRosie

För några veckor sedan var jag på festival och lyssnade bland annat på CocoRosie. Har du inte hört dem än, så skynda dig att göra det!
Ta lite änglalik sång, lägg till pop, blues, electronica och hip hop, blanda och skaka om; ungefär så låter systrarna Bianca och Sierra Casady som är CocoRosie.

Boktips: Only väg is up

Jag gillar böcker där huvudpersonerna har drömmar, och där deras drömmar handlar om något mer än att bli som alla andra. Därför var det kul att läsa Only väg is up av Emmy Abrahamsson.
Bokens huvudperson är Filippa, som precis som jag heter Karlsson i efternamn. Filippa drömmer om att komma in på teaterskola i London och bli skådespelerska. Den här boken handlar om hennes första tid i London, och där är livet ganska tufft. Filippa måste hitta jobb och bostad, men hyresvärlden är en skummis och de jobb Filippa kan få är dåligt betalda och cheferna är elaka.  Men Filippas London är också en stad där man kan hitta vänner för livet och där drömmar faktiskt kan gå i uppfyllelse.
Allt det här skriver Emmy Abrahamsson om på ett väldigt roligt sätt.
Det finns en fortsättning också. Den heter Stjäla the show, och den ska jag läsa så fort jag hinner.

Bindi & Cultural appropriation

Jag tycker det är fint med bindi, det vill säga en prick i pannan som man antingen fixar med smink, eller köper färdig och klistrar dit. Har funderat på att försöka mig på en g-klav mellan ögonen.
Men häromdagen var det en tjej som sa till mig att jag som svensk inte kan ha bindi, att det är "cultural appropriation".
När jag frågade vad hon menade svarade hon att det betyder att man lånar något som hör till en annan kultur, något vars innebörd man inte begriper och att man på det sättet kränker den som kommer från den andra kulturen.
?????
Indiska tjejer har bindi när de vill vara fina, det är inte märkvärdigare än att ha eyeliner. Jag har haft bindi i Indien. Ingen där har verkat bli det minsta kränkt när de sett mig.
Och jag skulle naturligtvis inte heller känna mig "kränkt" om en indisk tjej tog på sig Delsbokofta. Det vore bara kul.
Började fundera på det här när jag hörde att Miley Cyrus blev kritiserad för hur hon dansade på MTW video music awards."Hon lägger beslag på kulturella element utan att reflektera över sin priviligerade position, eller hur hennes twerkande bidrar till förtrycket av svarta" skrev en bloggare som heter Anne Theriault.
?????
Det är så fånigt! Om man ska tassa omkring och vara försiktig och bara klä sig/ sminka sig/ dansa/spela musik på ett sätt som hör till ens egen kultur så blir det ju väldigt lite kvar. Typ Delsbokofta (som i och för sig är fin) och hambo för mig. Nej, inte ens det förresten, jag kommer ju inte från Delsbo.
Nej, skit i allt som begränsar! Låna hej vilt ur andra kulturer! Så har ju folk alltid gjort och det är då det blir roligt. Låt Miley Cyrus dansa hur hon vill och låt mig sminka mig hur jag vill.

Orange is the new black

Favvolåt just nu: "You´ve got time" med Regina Spektor. Den låter tuffare och ganska annorlunda än vad man förväntar sig av henne. Låten är signatur till serien "Orange is the new black" som handlar om livet i ett kvinnofängelse i USA. Rekommenderas! Både låten och teveserien.

Idol

Tittar på idol. Gillade tjejen med harpan. Tyckte fotbollskillen från Sundsvall har ett vackert leende och lät bra också. Liksom tjejen som rappade.Tycker Alexander Bard är så elak att han med all säkerhet får riktigt usel karma, kanske blir han en julskinkegris i sitt nästa liv?

Musikdagar

Varit på festival och lyssnat på mycket bra musik under helgen, bland annat de två systrarna i CocoRosie ,och de lika duktiga systrarna i First Aid Kit.

RSS 2.0