16-åriga Malala kan bli historiens yngsta Nobelpristagare

Kanske har ni hört/läst att Malala Yousafzai, som bara är 16 år, är nominerad till Nobels fredspris?
Att vissa vill att hon ska få priset beror förstås på hennes kamp för att flickor ska ha samma rättigheter som pojkar, bland annat rätt att få utbilda sig.
Malala är en afghansk flicka och bodde i staden Mingora i Pakistan. Det är ett område där det finns många talibaner som tycker att män och kvinnor, pojkar och flickor ska hållas åtskilda från varandra, och att det är onödigt att tjejer får utbildning.
Malala protesterade mot dem, hon hade bland annat en blogg där hon skrev om saker hon tycker är orättvisa. Många höll med henne, och kanske vågade de profestera lite själva också. Men samtidigt fick Malala många fiender bland talibanerna.
En dag för ungefär ett år när Malala satt i skolbussen, stormade några av hennes fiender in och försökte mörda henne. Malala blev skjuten i huvudet och nacken, och det var nära att hon dog. Flera andra flickor i skolbussen skadades, och en av dem dog av sina skador.
Men Malala lät sig inte skrämmas till tystnad, utan bestämde sig för att kämpa ännu hårdare för flickors rättigheter. Hon har bland annat talat i FN i New York.
Det är för den här kampens skull som en del vill belöna henne med Nobels Fredspris. Men enligt vad jag har läst så är också vissa av dem som sitter i kommittén som väljer pristagare tveksamma. Det är rädda för att om Malala fick fredspriset så skulle hennes liv bli ännu farligare. Det finns fortfarande många som vill döda henne, så därför går Malala i skola i England nu.
Enligt FN finns det 57 miljoner barn i världen som inte får gå i skola. Majoriteten av dem är flickor. Många av dem som inte får utbildning kommer från fattiga familjer i fattiga länder, och måste arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. Det är förstås hemskt. Men en del av flickorna som inte går i skola vägras utbildning av den enda anledningen att de råkat födas till flickor.
Det där kan man ju fundera på när man själv sitter i skolan, har mattelektion och är så himla less på att vara där.
 
 

Kommentarer
Postat av: Petra

Sjukt starkt av henne. Klart hon borde få priset

2013-10-09 @ 13:53:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0